Wino Barolo – jedno z najlepszych włoskich win

Wino Barolo niemal od samego początku jego produkcji jest uznawane za jeden z najszlachetniejszych gatunków wina. Pierwszą butelkę tego trunku wyprodukowano w wieku XIX, chociaż szczep, z którego wino to powstało uprawiano już od wieku XIII. Francuz Louis Oudart został poproszony o to, by stworzyć nowy rodzaj wina, które będzie typowo bordoskie.

Tak oto wyprodukowano pierwszą butelkę Barolo. Louisa Oudart w procesie produkcji wina przeprowadził fermentację Nebbiolo, czyli wczesniej wspomnianego szczepu. Nowe wino zostało szybko docenione i zyskało przychylność wielu smakoszy tego trunku.

Chociaż przemysł winiarski we Włoszech zawsze był na wysokim poziomie i prężnie się rozwijał, to jednak w latach 50. XX wieku włoskie wina nie cieszyły się zbyt przychylnymi opiniami i nie były chętnie spożywane. Konsumenci twierdzili wówczas, że jedynie trzy włoskie wina zasługują na miano dobrych, były to Barbaresco, Brunello di Montalcino oraz właśnie Barolo.

Chociaż od tego czasu minęło już wiele lat, to wino Barolo wciąż jest uznawane za jedno z lepszych włoskich trunków tego typu. To zasługa przede wszystkim szczepy Nebbiolo, z którego powstaje. Zawdzięcza mu swój niepowtarzalny smak i aromat.

Barolo to wino mocne, o wyrazistym smaku, z stosunkowo wysokim stężeniem alkoholu. Barolo jest na tyle popularne, że obecnie na rynku dostępnych jest także jego kilka nowych odmian. Od oryginalnego wina różnią się jednak kolorem, smakiem i metodą produkcji.