Vin santo

Vin santo to gatunek wina produkowany początkowo jedynie w Toskanii, dzisiaj powstaje już niemal w każdym zakątku Włoch. Trunek ten ma bardzo długą historię sięgającą aż czasów średniowiecza. Vin santo powstaje z dwóch szczepów: Trebbiano Toscana oraz Malvasia. Proces wytwarzania tego gatunku wina różni się od innych tradycyjnych metod. Zerwane owoce winogron są podwieszane pod sufitem i tak obsychają. W momencie kiedy są już zupełnie wysuszone rozpoczyna się proces ich tłoczenia. Wino uzyskane w ten sposób jest stosunkowo mocne, ma około 16-procentowe stężenie alkoholu, jest także bardzo słodkie. Tak otrzymany trunek następnie rozlewa się do drewnianych beczek o pojemności 100 litrów.

Beczek nigdy nie napełnia się do pełna. Kiedy wino jest już rozlane beczki przenosi się do specjalnych pomieszczeń podobnych do strychów. Wino w beczkach dojrzewa w taki sposób od 3 do 10 lat. W zależności od tego jak długo wino leżakuje powstaje wino słodkie lub wytrawne. W smaku vin santo jest bardzo charakterystyczne i miłośnicy wina nie powinni mieć problemów z jego rozpoznaniem. W trunku tym bowiem da się wyczuć wyraźne aromaty miodu, moreli, miodu a nawet kwiatowe. W Toskanii zwyczajowo vin santo pije się przegryzając je ciasteczkami migdałowymi – ciastka moczy się w winie, gdyż bez tego są na tyle twarde, że nie dałoby się ich rozgryźć. Turyści, którzy odwiedzają Toskanię są zdania, że to właśnie smak vin santo jest tym, co najbardziej charakterystyczne dla tego regionu.

Chociaż wino to można kupić także i poza granicami Włoch, to jednak pozbawione smaku przegryzanych ciasteczek zupełnie traci swój urok.