Przemysł winiarski w Izraelu

Chociaż zapewne nie każdy jest tego świadomy, to w Izraelu przemysł winiarski jest bardzo mocno rozwinięty. Państwo to posiada także bardzo długą tradycję produkcji wina i jak podają wyniki badań wytwarzanie tego trunku w Izraelu rozpoczęto już ponad 5000 lat temu. O tym jak bardzo wino jest zakorzenione w tradycji izraelskiej można się dowiedzieć chociażby z samego czytania Biblii. Jak policzono słowo to pada tam aż 207 razy. Warto wspomnieć też o tym, że Żydzi używają tego trunku w trakcie obrzędów religijnych – wino pije się bowiem zarówno podczas świętowania narodzin, zawierania związku małżeńskiego, szabatu czy nawet podczas pogrzebu.W latach 80. XX wieku przemysł winiarski w Izraelu ponownie zaczął się rozwijać.

Wówczas na terenie kraju zaczęto uprawiać nowe szczepy winogron, które były wykorzystywane na świecie do produkcji najpopularniejszych rodzajów win. Tak oto w Izraelu rozpoczęto wytwarzanie takich czerwonych trunków jak Cabernet Sauvignon oraz Merlot. Jeżeli natomiast chodzi o wina białe to tutaj na szczególną uwagę zasługują Chardonnay, Sauvignon Blanc oraz Emerald Riesling.Izraelskie wina są bardzo dobrej jakości, co w dużej mierze wynika z faktu, że tamtejsi winiarze bardzo dużo inwestują w najnowsze technologie oraz stale udoskonalają sposoby produkcji wina. Terenem, na którym powstało najwięcej winnic są galilejskie Wzgórza Golan. W Izraelu produkuje się także wina koszerne, czyli takie, które są wytwarzane wyłącznie przez religijnych Żydów płci męskiej. Poza tym należy pamiętać o tym, by zawsze z wina koszernego odlać małą porcję i do produkcji wykorzystywać tylko te urządzenia, które służą wyłącznie do wytwarzania win koszernych.