Historia produkcji pierwszych win sięga już czasów historycznych. Łatwo się jednak domyślić, że na przestrzeni wieków w dziedzinie winiarstwa zachodziło wiele znaczących zmian. Znaczącemu przekształceniu uległo nawet to, co kryje się pod słowem „wino”. Pierwotnie ten napój przygotowywany był tylko i wyłącznie w wyniku alkoholowej fermentacji moszczu winogronowego. Z czasem jednak zaczęto eksperymentować również z innymi owocami. Współcześnie możemy więc spotkać wina z różnorodnych owoców, na przykład jabłek, wiśni czy śliwek. Taki wyrób jednak zawsze musi być oznaczony i wyraźnie nazwany winem owocowym. Tylko na etykiecie napoju winogronowego nie ma konieczności o informowaniu, z jakich owoców powstał. Warto wiedzieć, że tylko winogrona stwarzają możliwości w pełni naturalnego wyrobu wina.

Moszcz z innych owoców zwykle nie jest wystarczająco słodki, więc musi zostać doprawiony w odpowiedni sposób. Trudno jednoznacznie opisać proces produkcji wina. Zachodzi w nim wiele różnorodnych modyfikacji, w zależności od wytycznych producenta, a także rodzaju napoju, który pragniemy docelowo otrzymać. Nie da się jednak ukryć, że jest bardzo skomplikowany. Wszystko musi być w nim precyzyjnie dopracowane, począwszy od gatunku i odpowiedniej dojrzałości owoców, aż po temperaturę, w której będą fermentować. Nie bez znaczenia pozostaje również sposób ich przechowywania czy czas produkcji. Na całym świecie możemy spotkać setki odmian i rodzajów wina. Mogą różnić się od siebie nie tylko smakiem, ale także bukietem zapachowym. Na efekt końcowy wpływa wiele kwestii, na przykład rodzaj szczepów winogron, sposób ich uprawy, a także klimat i ziemia, w której wzrastają.

Duże znaczenie może mieć również wybrany sposób winifikacji.

News Reporter
Tutaj możecie się czegoś dowiedzieć na temat autora ! Pozdrawiam ! Przykładowy tekst